Dlaczego warto sięgać po owoce i warzywa sezonowe?

1. NAJBARDZIEJ OPTYMALNA ZAWARTOŚĆ WITAMIN, SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I SUBSTANCJI BIOLOGICZNIE CZYNNYCH

Kupując produkty, które są naturalnie dojrzałe i gotowe do spożycia dokonujemy najzdrowszego, najmądrzejszego i najsmaczniejszego wyboru żywieniowego.

 

2. BEZ KONSERWANTÓW 

Wybierając lokalne warzywa i owoce nie narażamy się na obecność wielu środków konserwujących, zapewniających atrakcyjny wygląd i smak które są powszechnie stosowane podczas transportu i długiego przechowywania.

 

3. DOBRA CENA 

Jeśli kupujesz np. truskawki w szczycie ich sezonu zapłacisz za nie nawet tylko 6 zł / 1 kg, zimą za 1kg zapłacisz już nawet 20 zł

 

4. DOBRA RADA 

Owoce zawierają cukier prosty – fruktozę, która zjadana w nadmiarze (więcej niż 2 – 3 łyżki dziennie) odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej otaczającej wątrobę. Jedz więc owoce z umiarem i maksymalnie do godziny 16:00

 

 


 

SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ

(przepis na 2 – 3 porcje)

  • 1 brokuł
  • 0,5 kostki fety
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól 
  • 15 pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)

 

Brokuł umyj, podziel na różyczki a łodygę obierz i drobno pokrój, następnie ugotuj al dente (najlepiej na parze – zachowa przepiękny kolor, witaminy, składniki mineralne). 

Ser pokrój w drobną kostkę, pestki upraż na suchej patelni. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Czosnek przeciśnij przez praskę. 

Brokuł dokładnie wymieszaj z czosnkiem. Dodaj do tego fetę, pomidorki i pestki i delikatnie wymieszaj. Smacznego 🙂

Marlena Zagórnik

Marlena Zagórnik

Dyplomowana kosmetyczka, masażystka i terapeutka Spa z wieloletnim stażem,
Właścicielka Dotyk Natury Day Spa

Udostępnij