Kupując produkty, które są naturalnie dojrzałe i gotowe do spożycia dokonujemy najzdrowszego, najmądrzejszego i najsmaczniejszego wyboru żywieniowego.
Wybierając lokalne warzywa i owoce nie narażamy się na obecność wielu środków konserwujących, zapewniających atrakcyjny wygląd i smak które są powszechnie stosowane podczas transportu i długiego przechowywania.
Jeśli kupujesz np. truskawki w szczycie ich sezonu zapłacisz za nie nawet tylko 6zł / 1kg, zimą za 1kg zapłacisz już nawet 20zł
Owoce zawierają cukier prosty – fruktozę, która zjadana w nadmiarze (więcej niż 2 – 3 łyżki dziennie) odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej otaczającej wątrobę. Jedz więc owoce z umiarem i maksymalnie do godziny 16:00
SAŁATKA BROKUŁOWA Z FETĄ
(przepis na 2 - 3 porcje)
1 brokuł
0,5 kostki fety
2 łyżki pestek słonecznika
3 ząbki czosnku
sól
15 pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
Brokuł umyj, podziel na różyczki a łodygę obierz i drobo pokrój, następnie ugotuj al dente (najlepiej na parze - zachowa przepiekny kolor, witaminy, składniki mineralne).
Ser pokrój w drobną kostkę, pestki upraż na suchej patelni. Pomidorki umyj i pokrói na połówki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Brokuł dokładnie wymieszaj z czosnkiem. Dodaj do tego fetę, pomidorki i pestki i delikatnie wymieszaj. Smacznego :)
dietetyk, dyplomowana kosmetyczka, masażystka, trener personalny, szkoleniowiec Marlena Zagórnik
Zdjęcie: Zaprojektowane przez Freepik