Okres dojrzewania to czas wielkich zmian. Burza hormonów sprawia, że niejednokrotnie dużym problemem staje się pogorszenie kondycji cery.
CZYM JEST TRĄDZIK MŁODZIEŃCZY?
Trądzik młodzieńczy to dermatoza, która pojawia się pod wpływem zmian hormonalnych zachodzących w organizmie w okresie dojrzewania. W wyniku wzrostu stężenia hormonów płciowych dochodzi do wzmożonej pracy gruczołów łojowych i nadprodukcji sebum. Skutkiem tego jest zablokowanie przewodów odprowadzających wydzielinę i powstawanie zaskórników, które przybierają postać grudek, ropnych krostek i guzków. Często pojawia się także stan zapalny. Długi okres gojenia zmian wynikający z nieprawidłowej pielęgnacji skóry, próby mechanicznego usunięcia zmian (tzw. wyciskanie) oraz pozbawiony higieny tryb życia, prowadzi do powstania zmian pozapalnych – przebarwień i blizn.
INNE CZYNNIKI PRO-ZAPALNE W TRĄDZIKU MŁODZIEŃCZYM
DIETA PRZY TRĄDZIKU MŁODZIEŃCZYM
Prawidłowe odżywianie przy trądziku młodzieńczym wspomaga proces leczenia, zaś niektóre pokarmy nasilają objawy choroby.
Unikaj:
Nadmiar nabiału, niezdrowych tłuszczy trans i cukrów prostych wpływa na aktywność gruczołów łojowych i dochodzi do nadprodukcji sebum, co prowadzi do gromadzenia się bakterii, w następstwie mogą tworzyć się stany zapalne. Również może dojść do spowolnienia regeneracji tkanek, zmiany zapalne goją się dłużej, a ryzyko powstania blizn zwiększa się.
Podstawą w odżywianiu przy trądziku młodzieńczym powinna stanowić duża ilość świeżych produktów, w szczególności warzywa i owoce dostarczające duże ilości przeciwutleniaczy, a to pozwala zwalczać wolne rodniki i zmniejszać zmiany skórne. Warto dietę wzbogacić o ryby, owoce morza, oliwę z oliwek, orzechy, awokado , które stanowią bogactwo zdrowych tłuszczy (kwasy Omega – działają przeciwzapalnie i wspomagają procesy regeneracji skóry), a mięso zastąpić roślinami strączkowymi (fasola, soczewica, ciecierzyca). Dania można urozmaicać o różne przyprawy przeciwzapalne: tymianek, oregano, rozmaryn, kurkuma, imbir.
Należy również pamiętać, że przy trądziku należy pić dużo wody, która niezbędna jest przy wielu procesach metabolicznych, w tym przy usuwaniu toksyn z organizmu.
Mile widziane są produkty z grupy superfoods tj,: sok z granatu, rokitnika, aceroli, siemię lniane, ekologiczna chlorella i spirulina, które pozytywnie wpływają na skórę z trądzikiem.
PIELĘGNACJA DOMOWA
PIELĘGNACJA W PROFESJONALNYM GABINECIE
Podstawą w terapii trądziku w profesjonalnym gabinecie jest szczegółowy wywiad oraz jeśli to konieczne zlecenie odpowiednich badań laboratoryjnych, aby wykluczyć ewentualne zakażenie, np. gronkowcem oraz niedobory witamin i minerałów, które również mogą powodować pogorszenie stanu skóry. Wówczas dobierzemy dedykowaną do potrzeb terapię gabinetową i domową.
dyplomowana kosmetyczka i masażystka, terapeutka SPA - Ewelina Gierasimiuk