SLOT GACOR SLOT GACOR SLOT GACOR SLOT GACOR
slot gacor hari inislot deposit pulsaslot gacor terpercayaslot gacor terbaikslot pulsaslot deposit pulsaslotagen togel onlineslot gacor terbarusitus slot gacoragen slot gacorslot gacor hari inislot gacorslotslotslot danaslot gacorslotslot dana
Dotyk Natury Day Spa - masaż, kosmetyka, odchudzanie Hajnówka, 20 km od miejscowości Białowieża
Zapisz się do Newslettera:

Wpływ diety na cerę

WPŁYW DIETY NA CERĘ

„Jesteś tym co jesz.” Starożytni Grecy ponad 2000 lat temu byli przekonani, że piękno pochodzi z wnętrza. Dziś potwierdzają to badania naukowe, z których wynika, że wszystkie niedobory pokarmowe pogarszają wygląd skóry. Prawidłowe odżywianie zapewnia właściwe funkcjonowanie całego organizmu, w tym skóry. Pomaga zadbać o zdrowie skóry, pozbyć się przebarwień i wyprysków oraz zmniejszyć intensywność pocenia się. Jadłospis powinien uwzględnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy, składniki mineralne, ale ważna jest też ilość, jakość i sposób przygotowania potraw. Im bardziej urozmaicone posiłki tym lepiej. Niedobory mogą powodować powstawanie zmian skórnych.

NIETOLERANCJE POKARMOWE / ALERGIE CZĘSTĄ PRZYCZYNĄ WYPRYSKÓW

Bardzo często spotykam się w swojej pracy z przypadkiem występowania bolesnych lub nie bolesnych wyprysków, gdzie zostały wykluczone wszystkie zaburzenia hormonalne, czy związane z pracą trzustki i wątroby. Wówczas szukam przyczyny w diecie. Ważne jest dotarcie do przyczyn tych zaburzeń. Każdy z nas jest inny, nie możemy więc określić w 100% co jeść a czego unikać. Niektóre osoby nie tolerują nabiału, inne glutenu. Warto sprawdzić indywidualne reakcje skóry. W tym celu można na miesiąc zrezygnować ze spożywania nabiału (produktów mlecznych) i obserwować reakcje skóry. Jeśli nie ma żadnych zmian można stopniowo wrócić do jego spożywania, a wykluczyć inny alergen.

NIEDOBORY

• Jeśli brak w skórze witaminy B, można zauważyć łuszczenie się skóry oraz stany zapalne (nasiona, orzechy, produkty z pełnego ziarna)

• Sucha i szorstka skóra może wynikać z niedoboru Wit. A (znaleźć możemy między innymi w maśle, mleku i produktach mleczarskich, niektórych tłustych rybach, wątrobie i podrobach zwierzęcych, jajach, słodkich ziemniakach, jarmużu, szpinaku czy w dyni)

• Przedwcześnie występujące zmarszczki mogą świadczyć o brakach witaminy E (Jest obecna w nasionach i orzechach, a także tłuszczach, które można z nich uzyskać - nasionach słonecznika, dyni, sezamie, migdałach, orzechach włoskich, zarodkach pszenicy, pestkach winogron)

• Szorstka, i sucha skóra, sińce pod oczami oraz zmiany w obrębie ogólnego wyglądu cery i błon śluzowych – mogą wynikać z braku żelaza (znajduje się w szpinaku, sałacie, żółtkach jaj, fasoli, krewetkach, pokrzywie).

• Nadmierny łojotok, przebarwienia, szary odcień skóry może być spowodowany niedoborem Witaminy H (biotyna), która odpowiada za pracę gruczołów potowych, leczy stany zapalne. (dobrym źródłem są orzechy, mąka sojowa i pełnoziarnista, ryż brązowy, szpinak, marchew, pomidory)

WODA

W diecie mającej poprawić wygląd skóry, bardzo ważne jest odpowiednie nawilżenie. Dlatego spożywanie około 2 litrów wody na dobę to podstawa. Choć woda nie ma wartości odżywczych to odgrywa w organizmie ważną rolę transportową. Dzięki niej składniki odżywcze trafiają do komórek, a uboczne produkty przemiany materii i toksyny zalegające w tkankach zostają wydalone

NADMIERNY ŁOJOTOK

Aby zmienić dietą wygląd skóry, której niedoskonałości powstają na skutek łojotoku, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na produkty z dużą ilością cynku, który ma właściwości seboregulujące, bakteriostatyczne przyspiesza gojenie się ran. Działa leczniczo na trądzik zwyczajny, a jego niedobór sprzyja łojotokowemu zapaleniu skóry. Znajdziemy go w drobiu, rybach morskich, jajach, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach, pestkach.

CO JEŚĆ, ŻEBY ZACHOWAĆ MŁODZIEŃCZY I ZADBANY WYGLĄD

Aby korzystnie wpłynąć na wygląd skóry, na której pojawiają się drobne zmarszczki, powinno się wzbogacić dietę o produkty spożywcze, zawierające przede wszystkim antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Antyoksydanty to najlepsza broń na wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry, a które powstają między innymi w procesie spalania wielonasyconych kwasów tłuszczowych, pochodzących z ciast, ciasteczek, frytek, chipsów i innego niezdrowego jedzenia. Dlatego też produkty o największej zawartości antyoksydacyjnej to m.in. goździki, oregano, kurkuma, natka pietruszki, kakao w proszku niesłodzone, imbir, aronia, śliwki, orzechy. Należy również spożywać produkty bogate w selen, który wspomaga proces przeciwutleniania białek, wraz z Wit. E pełni ochronną rolę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników na skórę. Pamiętajmy również o kwasach omega-3, które korzystnie wpływają na strukturę warstwy hydrolipidowej naskórka. Źródłem tych kwasów są tłuste ryby morskie, oleje roślinne, pestki dyni, migdały.

CZEGO UNIKAĆ W DIECIE DLA DOBRA SKÓRY?

Największe zagrożenie niesie ze sobą cukier oraz inne produkty węglowodanowe o wysokim indeksie glikemicznym. Można w tej grupie wymienić białe pieczywo, piwo, chipsy, frytki, batony, zbyt długo gotowany makaron, ryż i inne potrawy. Źle mogą wpłynąć także kawa, nadmiar soli i ostrych przypraw.